Технолог громадського харчування - це фахівець з розробки, виробництва, реалізації та контролю якості кулінарної та кондитерської продукції, обслуговування споживачів і надання послуг в якості технолога в підприємствах громадського харчування.
Якщо говорити про невелику пекарню, то потрібен не просто технолог, який може сам все добре зробити ручками, це рівень рядового пекаря. Потрібен технолог-фахівець, який зможе організувати виробництво, вибудувати поточність технологічного процесу, організувати контроль на всіх етапах технологічного процесу
Де знайти технолога?
Всі відповіді досить очевидні - сайти з пошуку персоналу, друзі, знайомі, в решті решт, спеціалізовані навчальні заклади.
Мінімальні вимоги:
- 1.Освіта повинна бути вища або середня технічна
- 2.Досвід роботи - не менше 3 років за фахом «технолог громадського харчування» або «хлібопекарське, кондитерське виробництво».
- 3.Чим конкретно людина займалася? Наприклад, займався тільки аналізом продукції, збирав заявки або заміняв завідувача, або технолога. Працював на аналогічному виробництві технологом, контролював тех. процеси, замовляв і брав продукцію від постачальників, розробляв і впроваджував нові вироби, працював з нормативною документацією, займався плануванням і ін.
- 4.Що стосується віку - тут питання спірне. Хороші фахівці з освітою та досвідом роботи від 28-32 років і вище. При цьому досвіду ніколи не буває мало, а люди старшого віку значно сильніше прив'язуються до робочого місця.
Що запитати на співбесіді:
- що таке собівартість вироби, націнка, маржа?
- шляхи зниження собівартості виробів
- опишіть тех. процес приготування начинки, приклад - капуста тушкована.
- які бувають втрати при обробці продуктів
- що таке ППК і для чого потрібна програма
- для чого потрібні стандарти компанії і чи був досвід впровадження стандартів на підприємстві
- для чого потрібен мед. огляд, його періодичність, яких фахівців потрібно проходити
- що таке шлюб виробів і способи його усунення
- вступний, первинний, періодичний, позаплановий інструктажі: хто проводить, для кого, де фіксують
- яким чином можна вплинути на шкідливий виробничий фактор.
За відповідями визначаємо, наскільки людина володіє знаннями, інформацією і чи зможе застосувати їх на практиці, чи достатньо його досвіду для роботи в нашій компанії.