Конвекційні печі, відомі ще як конвектомати, дуже часто стають основою невеликих і середніх пекарень, професійних кухонь ресторанів, кафе, готелів або кондитерських. Таке обладнання дозволяє випікати широкий асортимент хлібобулочних та кондитерських виробів, а також готувати смачні і корисні гастрономічні страви. А ще, конвекційні печі характеризуються великою продуктивністю, але досить скромними в порівнянні з іншими печами, габаритами. Тому для їх установки не потрібно великих площ, що відмінно підходить для міні пекарень або власних виробництв як супермаркетів, так і місць громадського харчування.
В основу роботи конвекційної печі покладено принцип примусового і рівномірного розподілу розігрітого повітря всередині робочої камери печі, або, простіше кажучи, конвекція. Для нагріву використовуються спеціальні нагрівальні елементи (ТЕНи), а за розподіл температур відповідають циркуляційні вентилятори. Як правило, ТЕНи знаходяться у верхній і нижній частині робочої камери печі. Але кількість і розташування нагрівальних елементів, як і вентиляторів, може бути різним і залежить від розміру печі і від кількості та форми дек. Даний метод випічки скорочує необхідний для приготування час в середньому на 15 хв. До того ж приготовані продукти, будь то борошняні вироби або гастрономія, зберігають більше корисних речовин і набувають чудового смаку і аромату.
Першим критерієм вибору завжди є необхідний рівень продуктивності і габарити приміщення. Так для кухні у ресторані або готелі цілком може бути досить компактної, можливо навіть настільної моделі конвектомата. Якщо ж підприємство має солідний обсяг продукції, то на допомогу прийдуть більш габаритні і продуктивні печі.
Конвекційні печі можуть працювати на різних видах палива: електрика, газ або тверде паливо. Так само покупець може вбирати тип управління піччю, сьогодні доступні печі з електромеханічною, електронною або сенсорною панеллю управління.
Для багатьох буде вкрай корисною установка додаткового обладнання такого як парогенератор. Пристрій може бути встановлено практично на будь-яку модель конвекційної печі за бажанням покупця. Парогенератор служить для підтримки певного рівня вологості всередині печі. Таким чином, вдається уникнути пересихання випічки і отримати глянцеву і хрустку скориночку без зусиль.
Для хлібопекарні так само може бути дуже корисною конвекційна піч, оснащена шафою для витримки, в якій тісто буде проходити ферментацію. Це дуже вдале рішення, якщо в приміщенні немає місця для ферментаційної шафи.
Сучасні конвекційні печі мають привабливий і естетичний дизайн, що дозволяє розташовувати їх на очах у покупців, тим самим збільшуючи попит. Витяжний зонт не допустить поширення в зону біля печі неприємних запахів від процесів горіння, клієнти будуть відчувати лише аромат випічки.